woensdag 25 november 2015

Delfts BlauwHet is druk in het atelier. Zondag 13 december is de expositie en dat is heel dichtbij. Iedereen wil zijn werk nog afmaken. Het is een nummertje trekken in de glazuur ruimte. Het gaat lukken!  De oven gaat deze week voor de derde keer aan op een glazuurstook. Hij draait bijna continue en er staat nog meer.  De vazen die Ria uitgezocht heeft zijn prima uit de oven gekomen. Het blijft spannend ook al doe je het nog zo vaak. Zit er niet ergens een verkeerd geplaatst vlekje? Had ik niet te veel haast.  Een vrije zondag is dan heerlijk en is er tijd voor de open dagen van de Porseleinen Fles in Delft

Een bezoekje aan de fabriek is altijd leuk. Zeker als je een onbevangen meisje van tien te gast hebt. Het schilderen is moeilijk en heel iets anders dan tekenen op papier of met een viltstift. Prima dit te ervaren. Het is lastig om naast je tekening het veld schoon te houden. Maar je kan het ook positief bekijken. Want:
Lekker mijn eigen bloemen!
"Zie je de vlekjes die er naast zitten terug als het geglazuurd is?'
"Ja, en dat hoort eigenlijk niet"
"Toch wel grappig hoor"

Voor een creatief meisje viel het productie proces een beetje tegen. Moeilijk dat wel maar:
 "Gieten ze dat in een mal?  zijn ze dan  allemaal hetzelfde. Wat flauw!"
Zeker als je creatief bent en van dansende potten houdt kan dat eigenlijk niet.
" Mogen de schilders ook niet zelf bloemetjes bedenken?"
" Nee dat mag ook niet, want het is traditioneel werk."
" Gelukkig mocht  ik dat wel"
En heel tevreden bood ze haar tegel aan om hem te laten glazuren. Daarna lekkere chocolademelk in het restaurant. Dan is het helemaal niet erg dat het buiten giet.