zondag 10 juni 2012

juni


werk en foto Ank Vogel
Zondagmorgen 10 juni, buiten schijnt de zon. Op het terras en en in het atelier hangt de geur van de rakustook, een mooie herinnering aan gisteren. Helaas was het weer niet geweldig. De stoere stokers bleven en na de middag stopte het gelukkig met regenen. Door het koude, winderige weer duurde het wat langer dan gepland, maar om half vijf waren de laatste werkstukken uit de oven. Wat een tegenstelling, de woensdagstook in stralend weer, lekker warm en zonnig en nu regen en wind.
Het is een drukke maand. Het is interessant om de werkstukken die hier in de oven gestookt zijn in hun bedoelde setting te zien. Vrijdag avond was de opening van de solo expositie van Maurice in Onomatopee in Eindhoven. Dan blijkt dat de bakstenen, die we gemaakt hebben toch niet zomaar bakstenen zijn.
30 juni is de examenexpositie van De Vrije Academie BeeldendeKunst tevens diploma uitreiking. Ook daar staat werk dat hier uit de oven is gekomen. Het is de moeite waard om er een kijkje te nemen.
Deze week staat het onderzoek naar lokale kleien op het programma. Want zoals elke keramist wel weet: de ene klei is de andere niet. Ik draai kleine potjes als eerste onderzoekje. Om direct groot vraagt  wel erg veel energie. Vrijdag kan ik nog wat klei ophalen uit een opgravingterrein in Oegstgeest. Waarschijnlijk zal deze klei ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als die uit de binnenstad van Leiden. Een proefje zal het uitwijzen.
Vandaag is de laatste dag van de expositie in Tent in Rotterdam. Ook daar is werk van Maurice te zien. Ik kan deze nog bezoeken, op de valreep.

 detail werk Maurice