maandag 25 juni 2012

Ovenweekend


zondagmorgen
Wat een weekend. Het archeologisch experiment keramiek stoken in de veldoven van Helinium is gedaan. Het resultaat, daar moeten we nog op wachten. Door het natte weer en daardoor de vochtige plaggen duurde het opstoken langer dan verwacht. Zondagmorgen, het moment dat we volgens planning de oven open zouden maken was de oven inhoud nog roodgloeiend. Geduld, geduld, ijzertijd kent geen klok met strakke planning. De deelnemers hebben de agenda’s naast elkaar gelegd en er is besloten dat de opening in de loop van de week plaats vindt. Gek natuurlijk, ijzertijd mensen keken naar de omstandigheden en wij in onze agenda. Maar ja, wij leven nu.
Ik ben heel benieuwd of de zelf gedolven klei het gehouden heeft. Het heeft veel energie gekost om deze klei te prepareren. Als het niet werkt moeten we op zoek naar een andere vindplaats. Natuurlijk wel in de buurt, want onze vroegere streekgenoten gingen de klei niet mijlen ver halen. Volgende week weten we meer.
Het oven bouwen ging boven verwachting. De goede voorbereiding was een groot pluspunt. Vrijdagmiddag hebben we het veld bedrijfsklaar gemaakt, plaggen gestoken, hout gehakt en voldoende fijne brandstof verzameld. Hierdoor konden we zaterdagmorgen snel van start met het droogstoken van de vuurplaats en het opwarmen van de werkstukken. Het stoken verliep wat langzamer dan het plan, maar ik hoop dat dat de potten ten goede is gekomen. Nu is het afwachten, spannend!