donderdag 30 mei 2013

De varkens zijn klaar.Naar aanleiding van de expositie: Rood, geel en groen. Het aardewerk van de pottenbakkers van Gouda (1570-1940) hadden wij, een stel draaiers, het plan opgevat eindelijk eens spaarvarkens te draaien naar oud model. Het was een leuke uitdaging. Het idee is simpel. Vroeger draaiden ze een schotel van de mast, vouwden deze voorzichtig dubbel. De randen werden aangedrukt en de vorm van het varken was daar.  De onderkant werd afgewerkt door schrapers, poten en een snuit aangezet door handhavers. Er kwam een geldgleuf in en klaar was het spaarvarken. Een gat om het geld er weer uit te halen was overbodige luxe. Geld dat je spaart gebruik je als je doel bereikt is en dan slacht je het beestje.

De lokale klei die voor de roodbakkende varkentjes gebruik is vroegen een andere aanpak dan de witte steengoed draaiklei. Twee varkentjes zijn dicht gevouwen zonder rand. Het geeft lekkere bolle diertjes. Eigenlijk vind ik die mooier en natuurlijk heb ik er ook geglazuurd met moderne glazuren. De pottenbakkers uit de achttiende eeuw zouden er jaloers op zijn geweest.

Zaterdag rakustoken. Vorige week is het afgelast vanwege het slechte weer, maar het ziet er nu goed uit. Een volgende keer meer over de ervaringen.