zondag 12 mei 2013

Diverse werkzaamheden.Het is al weer even geleden dat het blog is bijgewerkt, maar er is niet stil gezeten in het atelier. Het zoeken (en vinden) van goede lokale kleisoorten gaat door. Vorige week heb ik nog een zakje opgegraven in Zeeuws Vlaanderen. Ooit waren daar pottenbakkers actief. De klei in de buurt van Aardenburg zou in principe geschikt moeten zijn om mee te draaien.  In de Middeleeuwen deden ze het tenslotte ook. De klei is gezuiverd en staat nu in te drogen.
De klei uit Leiden is op de plaats van bestemming gekomen. Ik heb replica grapen gedraaid. Deze zijn gebruikt op een experimentele dag op de archeologische faculteit in Leiden. Misschien hebben de middeleeuwse pottenbakkers uit deze stad wel met hetzelfde materiaal gewerkt. Bijzonder is dat de uitstraling van potten gedraaid met deze klei veel meer lijkt op het originele voorbeeld. GemĂȘleerde kleisoorten reageren dan wel altijd hetzelfde, maar voor replica's vind ik lokale klei beter geschikt. Het draaien viel erg mee. Het is even wennen, maar dun draaien levert geen problemen op. Oren en pootjes aan zetten is wel een stuk moeilijker.
Op een of andere manier hecht de natte klei veel minder. Heel nat werken en langzaam drogen is dan het devies. Als de potten droog zijn, zijn ze weer veel sterker dan die van gebruikelijke steengoed klei.
Het kogelpotten project loopt door. Eerst alle ervaringen documenteren en dan weer verder. Nu is er wat minder tijd, want met de extra draailessen en de rakucursus is de tijd voor experimenten beperkt. 
De meeste voorwerpen voor de raku stookdagen staan te wachten op een glazuurlaag. Op 25 mei en 1 juni gaan ze van uiterlijk veranderen. Spannend of ze aan onze verwachtingen zullen voldoen.

Voor een kunstenaar ben ik op zoek naar een kleine BQ Kiln, ontworpen door Akira Matsumoto, ter overname. Mocht u dit lezen en heeft u er eentje overstaan of weet u iemand die hem kwijt wil neem dan contact op.  Dank u wel.