dinsdag 21 juli 2015

De oven is opensegerkegel 600º

Woensdagavond is de veldoven geopend.  De meeste potten zijn mooi heel gebleven. Woensdagavond gaan we evalueren, maar nu al staat vast dat de meeste breuk geen relatie heeft met het soort oven. Tijdens het maken is er al het een en ander fout gegaan, zoals een niet goed gerepareerde scheur in een leerhard stadium, onregelmatige diktes van wand en bodem en een te dun uitgeknepen bovenrand waardoor er al haarscheuren waren voor de stook. Dit ondersteunt de veronderstelling dat er altijd al specialisten waren, die potten maakten.
De potten zijn ook niet zwart. Eigenlijk moest het vuur om een uur of drie 's nachts dicht gemaakt worden, maar ja, het was nacht.  De volgende keer gaan we een beter tijdschema maken, maar dat betekent dat er 's nacht bij het vuur gewaakt moet worden.  

Wat heel jammer is dat de segerkegel van 747º zoek is geraakt. Het potje was open geknald. Het dekseltje paste gewoon te goed. Voor de volgende keer moet er een gaatje in geboord worden. De kegel van 600º  is wel helemaal uitgesmolten. Het is niet meer te herkennen als kegel.
Het eind resultaat
Zo blijven er wensen over. We gaan weer lokale klei verzamelen voor een volgende keer, want lokale klei werkt toch gewoon het beste.